matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
xxxx:
Oblicz średnią arytmetyczną nieparzystych liczb naturalnych spełniających nierówność 7− 2n> −34
2 kwi 22:08
Godzio:
7 − 2n > − 34 −2n > − 41 n < 20,5 n∊{1, 3, 5, 7, ..., 17, 19}
1 + 19
S
n
=
* 10 = 20 * 5 = 100
2
100
S
a
=
= 10
10
2 kwi 22:17