Monika: 1.Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ABC, A'B'C' ma długość 12 cm a
wysokość graniastosłupa jest równa 8 cm. Oblicz pole przekroju graniastosłupa
płaszczyzną wyznaczoną przez wierzchołki A, B i środek C, C'.
2..Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają tę samą długość. Oblicz
kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
3. Jeżeli skrócimy dłuższą część przekątną rombu przy każdym wierzchołku o 4 cm, zaś
przedłużymy krótszą przekątną o 1 cm to otrzymamy kwadrat. Pole otrzymanego kwadratu
jest o 10 cm mniejsze od pola rombu. Oblicz pole kwadratu i pole rombu.
Może ktoś okaże swą pomocną dłoń?
3 gru 14:46
karloz: dla 2
oznaczając krawędź podstawy przez a mamy:
- jeśli zrobisz "cieńcie" przez dwie krawędzie boczne i przekątną podstawy otrzymasz
trójkąt o ramionach a oraz podstawie równej a
√2
- teraz prowadząc wysokość tego trójkąta na podstawę otrzymasz dwa trójkąty prostokątne,
w których przeciwprostokątne będą miały długość a natomiast podstawy długość a*(
√2/2)
- kąt wyznacz sobie z takiego trójkąta (chyba będzie cosinus

)
3 gru 14:54
Miki:
Zacznij od narysowania tego graniastosłupa!
ten przekrój będzie trójkatem równoramiennym o podstawie 12 cm
czyli wystarczy obliczyć wysokość tego trójkata

ale najpierw ramie tego trójkata oznaczmy go przez b
jak maszrys. to widzisz,żeramie odcina w ścianie trójkat prostokatny
o wymiarach przyprostokatnych 4 cm bo połowa h
i 12 cm bo dług. boku w podstawie
czyli z tw. Pitagorasa
b
2 = 4
2 +12
2 b
2 = 16+144 b
2 = 160
to b=
√160 czyli b= 4
√10
teraz narysuj sobie z boku trójkąt równoramienny( to jest ten przekrój)
o ramionach b= 4
√10 i podstawie a=12
narusuj wysokość w tym trójkącie i co widzisz

otrzymasz dwa trójkąty prostokątne
o wymiarach 4
√10 i 6 cm
h
Δ2 = (4
√10)
2 - 6
2 czyli h
Δ2 = 160 - 36
h
Δ2 = 144 czyli h
Δ = 12cm
i juz możesz obliczyć jego pole

P
Δ= 1/2*a*h
Δ P
Δ= 1/2*12 *12= 6*12 = 72 cm
2
odp: pole przekroju wynosi 72 cm
2
pozostałe trochepóźnie bomuszę wyjść na chwilkę ok

popróbuj sama może dasz radę

jak nie to musisz poczekać
a może ktoś inny Ci w tym czasie pomoże
3 gru 15:11
Monika: super dzięki za zadanko czekam na następne z niecierpliwością
3 gru 16:50
karloz: Monika - ty się staraj rozwiązywać zadania sama a nie czekaj na gotowce

Kto Ci pomoże
jak się kartkówka trafi...?
3 gru 16:55
Monika: Jak to kto? Nie wierzysz w Świętego Mikołaja
3 gru 17:05
Monika: Nieśmiało proszę o dwa zadanka, uratujecie nie tylko mnie, ale dużą grupkę klasową
4 gru 13:16
karloz: Monika - jak rozwiązać drugie masz napisane

zaraz pod twoim pytaniem
a jak was jest duża grupka klasowa to powinniście sobie dać radę z rozwiązaniem 2) wg
opisu
4 gru 13:54
Monika: Miki może pomożesz? Zupełnie nie "czaję czaczy". Z góry bardzo dziękuje.
4 gru 15:53
Monika: hΔ2 = (4√10)2 - 62 czyli hΔ2 = 160 - 36
hΔ2 = 144 czyli hΔ = 12cm
czy tutaj nie popełniłaś małego błędu bo h wynosi 124 ?
4 gru 16:24
Miki: Tak

H
2 = 124


h=
√124 = 2
√31 sorry ! popraw
4 gru 18:16
Monika: nie masz za co przepraszać każdemu się zdarza, a ty przecież codziennie rozwiązujesz
tutaj zadania to każdemu się mogło zdarzyć
4 gru 19:43