Dzielenie wielomianów - reszta z dzielenia.
Keisim: Reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian P(x)= x3 + 2x2 − x − 2 jest równa x2 + x +
1. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian V(x) = x2 − 1
2 kwi 20:59
Godzio: jest równa x2 + x + ?
2 kwi 20:59
Jack: ... +1
2 kwi 21:01
Godzio: aaa

sorki nie zauważyłem
2 kwi 21:02
Jack: badziewnie się przeniosło
2 kwi 21:02
Godzio:
W(x) = Q(x) * (x3 + 2x2 − x − 2) + x2 + x + 1
W(x) = H(x) * (x2−1) + ax + b
x3 + 2x2 − x − 2 = x2(x+2) − (x+2) = (x+2)(x2−1)
W(1) = R(1)
W(−1) = R(−1)
a + b = 1 + 1 + 1
−a + b = 1 − 1 + 1
a + b = 3
−a + b = 1 +
−−−−−−−−−−−−−
2b = 4
b = 2
a + 2 = 3
a = 1
R(x) = x + 2
2 kwi 21:04
Keisim: Tak, taki jest wynik w odpowiedziach...
Dziękuję ślicznie, przeanalizuję i spróbuję rozwiązać samemu od nowa.
2 kwi 21:07
Godzio: Jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz
2 kwi 21:10