??
dankaa1004: Śmigłowiec leciał z lotniska A do lotniska B zgdnie z kierunkiem wiatru przez
3 godziny 45 minut. Droga powrotna, pod wiatr, trwała 4 godziny. Szybkość wiatru w czasie
przelotu była równa 10 km/h. Oblicz szybkość własną śmigłowca oraz odległość między
lotniskami A i B.
2 kwi 20:46
Keisim: Cześć. Próbowałaś układu równań?
s = V*t, gdzie s to droga, V to prędkość, t to czas.
W Twoim zadaniu czas mamy podany w obu przypadkach, więc pozostają dwie zmienne, a mamy dwa
równania, więc wszystko w porządku. Zgadza się?
Jeśli nadal będziesz miała problem z rozwiązaniem daj znać.
2 kwi 20:52
dankaa1004: mam problem z ułożeniem układu równań ...
2 kwi 20:57
Godzio: v = v
1 + 10
s = ?
t
1 = 4h
v
2 = v
1 − 10
s = ?
s = v * t
v * t = v
2 * t
1
| | 15 | |
(v1 + 10)* |
| = (v1 − 10)* 4 /*4 |
| | 4 | |
dokończ
2 kwi 21:08