andrio1: wiedząc ze tgα=3/5 i α ∈(0, 90 stopni) oblicz pozostale awrtosci funkcji
trygonometrycznych
3 gru 14:42
Mycha: musisz skorzystac ze wzorow
ctgα=1/tgα
z tego ctgα=3/5
tgα=sinα/cosα
sin2α+cos2α=1
i rozwiazac taki uklad rownan
3 gru 15:09
andrio1: a umi ktos rozwiazac ten układ?
3 gru 15:11
Mycha: 3/5=sinα/cosα ⇒sinα=3/5cosα
(3/5cosα)2+cos2α=1
9/25cosα+cos2α=1
34/25cos2α=1
cos2α=25/34
cosα=5/√34
lub cosα= -5/√34 →odpada ze wzgledu na α∈(0;90)
sinα=3/5*5/√34=3/√34
3 gru 15:21
andrio1: a z tego pierwszego to ctgα=5/3 chyba tak?
3 gru 16:23
b.: tak
3 gru 16:25