mam problem z tym zadaniem tzn wynik mi wychodzi ale niby nie pasuje
maturzysta: Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest trójkąt o boku długosci 6 a krawędzie boczne są nachylone
do podstawy pod kątem 30o. Oblicz objętosc ostrosłupa
2 kwi 20:23
rogal: jaki wynik Ci wyszedł , powiem czy poprawny
2 kwi 20:29
maturzysta: mam odpowiedz z tylu ksiazki
2 kwi 20:32
rogal: podaj twoją
2 kwi 20:33
maturzysta: pomoze mi ktoś
3 kwi 12:17
Jack: próbowałeś to rozwiazać? Podaj swój wynik...
3 kwi 12:26
maturzysta: 6√3
3 kwi 12:28
Jack: Ile Ci H wyszło?
3 kwi 12:30
maturzysta: ale gdy podstawiam do wzoru V=13 a2√32*h
3 kwi 12:31
maturzysta: 2√3=H
3 kwi 12:31
Jack:

d to będzie
23h, gdzie h to wysokość podstawy.
Policz d, wiedząc że stanowi
23 wysokości trójkąta równobocznego o boku 6.
3 kwi 12:35
Jack: H=2
V=6
√3
Dobrze Ci wyszła objętość, ja po prostu nie podzieliłem pola podstawy przez
3 kwi 12:38
Jack: ... przez 3 licząc objętość.
3 kwi 12:44
maturzysta: dzieki brachu
3 kwi 12:46