dddd
jaro:

W trójkącie ABC mamy dane AC−BC= 5cm, AB=6cm. Punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta
poprowadzonej z wierzchołka B, a punkt E jest punktem styczności z bokiem AC okręgu wpisanego
w trójkąt ABC. Zaznacz na rysunku punkty D,E i oblicz długość odcinka DE.
2 kwi 19:33
Marcin: Rozpiszę w punktach jakie powinno być rozwiązanie, realizacją zajmiesz się sam:
1. hc + 9 = 25
hc=4
2. P = 1/2 * BA *hc
12 = 1/2 * 5 * 4
3. P = 1/2 * AC *hb
12 = 1/2*5*hb
4,8 = hb
4. {4,8}2 + DC = 52
DC = 1,4
5. Skorzystalem z wlasciwosci − `dwusieczne katkow wewnetrznych trojkata przecinaja sie w
jednym punkcie ktorym jest srodek okregu` oraz `twierdzenia o dwusiecznych kata w trojkacie`
AE / EC = AB / BC = 6 / 5
6. EC = 5 * 5 / 11 = 25 / 11
7. EC − DC = 25 / 11 − 1,4 ≈ 0,87 cm
2 kwi 23:16