Mateusz: 1 zad Korzystam ze wzoru pozwalającego okreslic liczbe hybryd
gdzie
x−liczba atomów B w cząsteczce związku(nie mylic z liczbą atomów boru)
a−liczba elektronów walencyjnych atomu centralnego A
b−liczba brakujących elektronów dla atomu B do spełnienia reguły dubletu lub oktetu
i pamiętając o jego interpretacji zapisuje
| | 1 | |
LH = 3+ |
| (3−3*1) = 3 => hybrydyzacja sp2=> kształt cząsteczki trojkąt(w srodku atom |
| | 2 | |
boru)
no i ze względu na symetryczność cząsteczki(oś symetrii) wnioskujemy o jej zerowym momencie
dipolowym
zad 2 korzystamy tu z reguły van't Hoffa
| v2 | |
| = γΔT/10 oczywiscie zakładamy ze γ = 2 wtedy otrzymujemy następujące rownanie
|
| v1 | |
| | 1 | | ΔT | |
2−5 = |
| = 2ΔT/10 => |
| = −5 ΔT = −50
|
| | 32 | | 10 | |
tak więc temperature nalezy zmniejszyc o 50 K