matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Ann.:
Sprawdź, czy istnieje taki kąt α, że :
√
5
− 1
√
5
− 1
sin α =
i cos α =
√
2
2
podstawiłam do wzoru: sin
2
α + cos
2
α = 1 ale coś mi nie wyszło.. a w odpowiedziach piszą ze istnieje taki kąt.. Proszę o rozwiązanie...
2 kwi 18:27
Godzio:
trzeba skorzystać tak jak wspomniane z jedynki tryg. sin
2
x + cos
2
x = 1
5 − 2
√
5
+1
√
5
−1
3−
√
5
√
5
−1
3−
√
5
+
√
5
− 1
L =
+
=
+
=
4
2
2
2
2
= 1 = P
2 kwi 18:38
Ann.:
Ajjj no tak... wzór skróconego mnożenia. Dzięki
2 kwi 18:44