s
???: ze zbioru liczb {1,2,3,4,5}losujemy dwie liczby bez zwracania i zapisujemy w koljenosci
wylosowania tworzac liczbe dwucyfrowa.oblicz prawdopodobienstwo otrzymania liczby zlozonej
2 kwi 16:53
Kamilas: dokończ zadanie
2 kwi 16:55
krzyh: Czyli stosujemy wariacje bez powtórzeń:
n=5 k=2
5!/3!=20
Można też zastosować regułę mnożenia:
5*4=20
Wypisujemy teraz możliwe liczby to wylosowania:
12,13,14,15,
21,23,24,...
...
...,53,54
Liczymy ile z nich jest liczbami pierwszymi − mi wyszło 6.
A − wylosowana liczba jest liczbą złożoną
mocA=20−6=14
mocΩ=20
P(A)=14/20=710
Powinno się zgadzać.
2 kwi 17:09
???: powinno wyjsc p=310
2 kwi 17:13
krzyh: p=310 to prawdopodobieństwo wylosowania liczby pierwszej.
2 kwi 17:29