matura
Pawel: Maciej roznosząc ulotki w pierwszym miesiacu zarobił 440 zł. W kazdym następnym miesiącu
zarabiał o 5 % wartości zarobku z poprzedniego miesiaca więcej niż w poprzednim.
a) ile złotych zarobił Maciej w 8 miesiącu?
b) Ile złotych zarobił Maciej w ciągu roku?
a musi wyjsc 594 a b 6732
2 kwi 16:52
krzyh: Na pewno 594?
Skoro q=a2/a1=1.05,
To a8=619.12
a S12=7003.54
Gdzie popełniam błąd?
2 kwi 21:31
P@weł: Prawidłowe odpowiedzi to To a8=619.12 a S12=7003.54. Najwidoczniej podane w podreczniku; a)594
,b) 6732 sa bledne
1 maj 02:55