Prosze o rozwiązanie tego zadania
z: W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i BC mają długości odpowiednio 15 i 10. Na
przyprostokątnej BC obrano punkt B' tak że [BB'] = 4[B'C] , na przeciwprostokątnej AC brano
punkt A' tak że, [AA']=4[A'C]. stożek S1 powstał przez obrót trójkąta ABC wokół prostej
zawierającej bok AB. Stożek S2 powstał przez obrót trójkąta A'B'C wokół prostej zawierającej
bok A'B'. Objętość stożka S1 jest k razy większa od objętosci stożka S2. Wyznacz wartosc k.
2 kwi 16:46
z: jestem w kl maturalnej
2 kwi 17:06
Godzio:
3 = A'B'
5x = 10
x = 2
| | 1 | | 1 | |
V1 = |
| * H * πr2 = |
| * 15 * 100π = 500π |
| | 3 | | 3 | |
500π = k * 4π
k = 125
2 kwi 17:10
z: dziekuje
2 kwi 17:26