:'-//
Basia , Tim,Mickiej : 1.
100g rtęci przy ogrzaniu o 100℃ pobiera taka sama ilość ciepła jak 100g wody przy ogrzaniu o
3,3℃. Obliczyć ciepło właściwe rtęci.
2.
Zmieszano 10kg wody o temp. 9℃ z dwoma kg wody o temp 90℃. Obliczyć temp. mieszaniny
Za wszelka pomoc thx :")
2 kwi 16:18
Godzio:
m
r = 100g = 0,1kg
ΔT = 100
oC
m
w = 100g = 0,1kg
ΔT
w = 3,3
oC
Q
1 = Q
2
| | J | |
cwł. rt. * 100oC * 0,1kg = 4200 |
| * 0,1kg * 3,3oC |
| | kg * oC | |
2 kwi 16:44
Basia , Tim,Mickiej : dzięki
2 kwi 16:56
Basia , Tim,Mickiej : 2.
Zmieszano 10kg wody o temp. 9℃ z dwoma kg wody o temp 90℃. Obliczyć temp. mieszaniny
Proszę o pomoc bo kombinuje i nic nie wychodzi
p.s
WESOŁYCH ŚWIĄT
2 kwi 21:00
Godzio: ma wyjść może 22,5oC ?
2 kwi 21:05
Basia , Tim,Mickiej : a jak wykonałeś swoje obliczenia ?
2 kwi 21:33
Godzio:
10kg * 9C + 2kg * 90oC = x(10 + 2)kg
90 + 180 = 12x
270 = 12x
x = 22,5
2 kwi 21:36
Basia , Tim,Mickiej : ok wyszło mi 22,5℃, dzięki za pomoc i wesołych zdrowych pogodnych świat Zmartwychwstania
Pańskiego.
2 kwi 21:36
Godzio: I nawzajem
2 kwi 21:53