znajdź liczbę 3-cyfrową
betsy: Suma cyfr liczby 3−cyfrowej wynosi 15,
Jeśli zamienimy cyfrę setek i cyfre jedności otrzymamy liczbe o 396 większą.
Znajdź te liczbę, jeśli wiadomo, że cyfra środkowa jest średnią arytmetyczną cyfr skrajnych.
czyli
abc−l.3−cyfrowa
a+b+c=15
cab=abc+396
b=(a+c)/2
podstawilam b
a+(a+c)/2+c=15/*2
2a+a+c=30
3a+c=30
i tu się zatrzymałam...
2 kwi 16:02
kalafiorowa:
masz dwa rownania:
a+b+c=15
cab=abc+396
wyjdzie ci uklad rownan z dwoma niewiadomymi i wszystko obliczysz
2 kwi 16:05
betsy: ależ to proste... dziękuję
2 kwi 16:09
2 kwi 16:54
Godzio: proponuje tak:
z 3 równania można podstawić do drugiego a dalej już prosto
a + b
+ c = 15
100a + 10b + c = 100c + 10b + a − 396
2b =
a + c
3b = 15
99a − 99c = −396 /:99
2b = a + c
2 kwi 16:59