mm4: Dany jest trójką ABC, w którym AB=a√3 BC=a√6/2 CA=a√2/2. Z wierzchołka C
poprowadzono wysokość do podstawy AB. Mając tyle danych można policzyć tą wysokość?
3 gru 10:24
karloz: jest takie coś co się nazywa wzór Herona
503
skoro masz wszystkie 3 boki, możesz z niego skorzystać i wyznaczyć pole Δ
skoro masz pole oraz podstawę, na którą opuszczono wysokość, możesz używając zwykłego
wzoru na pole Δ wyznaczyć wysokość
odpowiedź na Twoje pytanie - tak, mając tyle danych można wyznaczyć dowolna wysokość
trójkąta
3 gru 13:59
mm4: a omijając wzór Herona?
3 gru 15:04