wielomiany
betsy: Dany jest wielomian W(x)=x4 − mx{3} + nx2 − 8
Wartość tego wielomianu dla x=2 i x=−2 jest taka sama. A wartość dla x=3 wynosi 82.
Wyznacz liczby m,n i oblicz dla jakich x wartości tego wielomianu są większe od wartości
wielomianu W1(x)=x4+2
2 kwi 14:05
betsy: W(x)=x
4 − mx
3 + nx
2 − 8
2 kwi 14:06
macias: Wydaje mi się że dobrze...
W(2)=W(−2)
16−8m+4n−8=16+8m+4n−8
−8m=8m
m=0
W(x)=x4+nx2−8
W(3)=81+9n−8=82
9n−8=1
9n=9
n=1
W(x)=x4+x2−8
2 kwi 14:22
macias: W(x)>W1(x)
x4+x2−8>x4+2
x2−8>2
x2>10
x<−√10 ⋀ x>√10
2 kwi 14:26