zadanie maturalne
niunia: Do zbiornika o pojemności 700m3 można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej
godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m3 wody więcej niż druga rura. Czas
napełniania zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 16 godzin krótszy od czasu napełniania tego
zbiornika tylko drugą rurą. Oblicz, w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony,
jeśli woda będzie doprowadzana przez obie rury jednocześnie.
2 kwi 12:42
Marcin: Same równania powinny wystarczyć, dalej idzie już jak po sznurku ;
// Szybkosc dostarczania wody do zbiornika
R1 = x
R2 = x − 5 m3/h
// Czas napelnienia zbiornika
t1 = y
t2 = y + 16 h
// Rownania
→ x y = (x−5)(y+16)
→ x y = 700
W razie problemow z innymi zadaniami polecam www.ekorepetycje.wroclaw.pl
2 kwi 23:34
ana01: Może ktoś rozwiązać to równanie?
27 kwi 23:57
28 kwi 00:15
ciasny adrian: 700/x=700/x+16 /(obustronnie mnożymy przez)/(x+5)x
dlaczego kruwa ?
8 mar 12:47
pigor: ..., no to inaczej : jeśli
x,y, − czas pracy 1−ej, 2−ej rury
odpowiednio, a
1t =
1x +
1y ⇒
t= xyx+y= ? − szukany
czas
napełniania basenu przez 2 rury pracujące jednocześnie, to
z warunków zadania
y=x+16 i
700x =
700x+16+5 /:5 ⇔
⇔
140x −
140x+16 = 1 / * x(x+16) ⇔ 140(x+16) − 140x = x(x+16) ⇔
⇔ x(x+16) = 140 * 16 = 40 * 56 ⇒
x= 40 i x+16=
56= y, zatem
t= xyx+y =
40*5640+56 = ...=
703 = 23
13h =
23h 20'. ...
8 mar 13:38
marica: 52
5 maj 05:46
trolekl 78237245:
9 mar 21:29
wykopek:
27 gru 16:54