ile liczb pierwszych spełnia równanie
betsy: le liczb pierwszych spełnia równanie x(x+5)≤150 ?
Podstawiając wychodzi, że 4, bo 1,3,5,7, a 11 już nie. mam pytanie czy da się to jakoś obliczyć
bez podstawiania?
2 kwi 12:32
Jack: x2+5x−150≤0
Δ=25+600=625
x1=−5−252=−15
x2=−5+252=10
Czyli zbiór rozwiązań to x∊<−15,10>
Interesują Cię liczby pierwsze (dodatnie) więc szukaj od 2 do 10.
2 kwi 12:39
Nikka: raczej nierówność

Rozwiązujesz :
x
2 + 5x − 150 ≤ 0
Δ = 625
x = −25 lub x = 10
Rysujesz wykres paraboli i odczytujesz gdzie funkcja przyjmuje wartości mniejsze i równe 0:
x∊<−25, 10>
Z rozwiązania wybierasz liczby pierwsze:
2, 3, 5, 7
(1 nie jest liczbą pierwszą)
Odp. 4
2 kwi 12:43
Nikka: i faktycznie błąd w obliczeniach x = −15

, x∊<−15,10>
czyli liczby pierwsze z przedziału <−15,10>
dalej jest ok
2 kwi 12:45
betsy: chyba od 1 nie od 2. dziękuję właśnie dochodziłam do momentu wyliczenia x
1 i x
2 i nie
wiedziałam co z tym dalej zrobić, zapomniałam ,że to nierówność
2 kwi 12:45
betsy: ach racja 1 nie jest liczbą pierwszą
2 kwi 12:48
zosiaa: x(x+5)≤150
20 paź 17:27