ooo
asia: prosta o równaniu x=−4 przecina parabole o równaniu y=x
2+9x+1 w punkcie A.odległość punktu A
od si OX jest równa


? a)4 b) 8 c)19 d)21
2 kwi 09:15
asia: 

pomocyy
2 kwi 09:23
Nikka: jak dla mnie c)
2 kwi 09:37
asia: 
/////
2 kwi 09:37
asia: ale jak to obliczyc
2 kwi 09:38
Nikka: wstawiłam we wzorze funkcji pod x liczbę −4 i obliczyłam y , y = −19
Punkt A ma współrzędne (−4,−19). Punkt na osi OX powiedzmy B ma współrzędne (−4, 0).
|AB| = √( −4+4)2+(0−19)2 = √192 = 19
2 kwi 09:52
asia: dziekuje
2 kwi 10:00