Tadas: Pole prostokąta wynosi 108 cm2, długość boków oraz długość przekątnej tworzą ciąg
arytmetyczny. podaj oblicz długość boków. nie mam pojęcia jak to obliczyć ...
2 gru 22:30
Miki:
a, b , d ---- tworzą ciąg arytm.
z def. ciągu arytm masz
a +b
b = ------- → 2b = a +d -- to jedno równ.
2
drugie równ. to a*b = 108
trzecie równ. z tw. Pitagorasa
a
2 +b
2 = d
2
rozwiążz układ tych trzech równań i już

OKII
pamiętaj,że d --- najdłuższe ,bo to przekatna Powodzenia

dasz juz radę
wyniki na a, b, d sprawdzisz łatwo czy pole wyjdzie Ci 108
i czy przekatna d = a
2 + b
2
2 gru 22:52
Tadas: no właśnie nie bardzo. nic mi się nie chce zredukowac
2 gru 23:03
iwonka: W rozwiązaniu Miki wkradł się błąd.
b=a+c/2 a nie b=a+b/2
2 gru 23:03
iwonka: też pomyliłam literki zamiast c ma być d
2 gru 23:04
Tadas: wychodza mi kompletne bzdury, nigdy nie mialem ukladu trzech rownan z trzema
niewiadomymi:
{2b=a+d
{a2+b2=d2
{ab=108
2 gru 23:11
Miki: Eeeee1!Tam ładnie wyszło a= 9 cm b = 12 cm d = 15 cm
2 gru 23:29
Miki: Iwonka jaki bład

wszystko ok!
2 gru 23:30
Miki:
Dobrze , napisze CI
2b = a+d → a= 2b - d
(2b -d)
2 +b
2 = d
2
4b
2 - 4bd +d
2 +b
2 = d
2 oki

5b
2 - 4bd =0
b(5b - 4d) = 0 b≠0 bo to bok
więc zostaje
5b = 4d → b = 4/5 *d
to a = 2*4/5*d -d → a = 3/5 *d
więc z pola a*b = 108
mamy 3/5*d * 4/5*d = 108
12/25*d
2 = 108
d
2= 108*25/12 → d
2 = 9*25 → d = 3*5 = 15
d = 15 cm to a = 3/5*15 = 9 cm
b= 4/5*15 = 12 cm
ok
2 gru 23:39