owoce
żukkk: Świeże owoce zawierają 90% wody, a suszone 15%. Ile owoców trzeba ususzyć, by otrzymać 5 kg
owoców suszonych?
1 kwi 23:28
macias: 20kg

W świeżych jest 90% wody i 10% 'owocu'. Podczas suszenia woda (75% świeżego owocu) odparowuje i
zostaje 10% 'owocu' i 15% wody, czyli razem 25%.
25% − 5kg
100% − x
x=20kg.
2 kwi 00:08
Gustlik: Owoce suszone:
woda − 15 %
sucha masa − 85 %
Układam proporcję:
100 % − 5 kg (cały suszony owoc)
85 % − x kg (sucha masa)
| | 5 kg*85 % | |
x = |
| = 4,25 kg − tyle jest suchej masy w 5 kg owoców suszonych.
|
| | 100 % | |
Owoce świeże:
woda − 90 %
sucha masa − 10 %
Układam nową proporcję na owoce świeże:
4,25 kg − 10 % (sucha masa)
x kg − 100 % (cały świeży owoc)
| | 4,25 kg*100 % | |
x = |
| = 42,5 kg.
|
| | 10 % | |
Odp. Trzeba wysuszyć 42,5 kg świeżych owoców.
3 kwi 01:04