współrzędne
Jaro: W układzie współrzędnych dane są punkty A(1,2) i B(5,2). Wyznacz współrzędne punktu C, dla
którego pole trójkąta ABC jest równe 2 i równocześnie kąt ACB=90 stopni
1 kwi 22:05
Marcin: Pole trójkąta :
P = 1/2 a h
|AB| = a = √(5−1)2+0 = 4
P = 2
2 = 1/2 * 4 * h
h = 1
C(5,3)
1 kwi 23:27
lukas306: @Marcin
ta odpowiedź jest zła, ponieważ jeżeli C(5;3) to, kąt ACB nie jest równy 90 stopni, tylko kąt
ABC jest równy 90 stopni, co nie jest zgodne z treścią zadania.
9 gru 14:30
Mila:

P
ΔABC=2
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *|AB|*h= |
| *4*h=2 |
| | 2 | | 2 | |
2h=2
h=1
Punkt C lezy na prostej y=1 lub prostej y=3
C=(x,1) lub C=(x,−1)
|AC|
2+|BC|
2=4
2
(x−1)
2+(1−2)
2+(x−5)
2+(1−2)
2=16 dokończ
C
1=... C
2=...
lub
(x−1)
2+(3−2)
2+(x−5)
2+(3−2)
2=16 dokończ
C
3=.. C
4=...
9 gru 15:36