STATYSTYKA
jolka: witam jest tu ktoś z obecnych dobry ze statystyki

bardzo pilne...
1 kwi 21:39
tim: Dawaj zadanie
1 kwi 21:40
jolka: A MOGE NA MEILA

troche dlugie...
1 kwi 21:40
tim: Daj, jak się nie uda to przepisze je tu.
1 kwi 21:40
tim: ppppp@o2.pl
1 kwi 21:41
tim: zdu@o2.pl *
1 kwi 21:41
jolka: ok moment zrobie zrzut
1 kwi 21:42
jolka: wyslalam
1 kwi 21:46
jolka: jak tam doszło i czy jest szansa na zrobienie tego

zdaje sobie z tego sprawe ze jest to zadanie czasochłonne
1 kwi 21:52
tim: http://img1.vpx.pl/up/20100401/statystyka_jolka92.jpg
Wstawiłem.
Jeżeli się nie mylę, to
RokRok sty−07 = 7,01−8,17=−1,16 (−1160 sztuk)
RokRok lut−07 = 6,73−7,03 = −0,30 (−300 sztuk)
itd.
RokRokProcent sty−07 = −1,16/8,17 * 100 = −14,2%
RokRokProcent lut−07 = −0,30/7,03 * 100 = −4,27%
itd.
1 kwi 21:53
tim: Teraz MiesMies lut−06 = 7,03−8,17=−1,14
MiesMiesProcent lut−06 = −1,14/8,17 = −13,95%
itd.
Jeżeli nie chcesz liczyć można to zrobić formułą w Excel−u.
1 kwi 21:55
jolka: no oki to analogicznie idzie obliczyc a z tymi miesmies

i interpretcja...
1 kwi 21:57
jolka: z tym rok rok to nie jestem pewna bo patrze jak kolezanka to obliczala to zupelnie inne jej
wyniki wychodzily moge ci pokazac notatki
1 kwi 22:00
tim: Hmmm.. Po obliczeniu tego może coś więcej przyjdzie, jedyne c widać, że są okresowe wahanie
produkcji, raz ponad 8 tysięcy, następnego miesiąca np. 4. I np. w 2007 roku wartość produkcji
była w miarę na tym samym poziomie 6−7 tysięcy, zaś w 2006 duże 4−8.
1 kwi 22:00
tim: Pokaż.
1 kwi 22:00
jolka: powiem Ci tak ze nie kontakt ze statystyka mam dopiero od dwoch miesiecy i nie bylam na
ostatnich cwiczeniac dlatego mam teraz problem duzy
1 kwi 22:01
tim: Pragnę zauważyć, że koleżanka ma inne dane.
1 kwi 22:08
tim: Jak widzę po notatkach.
Po policzeniu tego wszystkiego.
Trzeba zrobić wykresy.
1 kwi 22:10
jolka: ja wiem ale przeciez 6,43−6,75 nie rowna sie 0,67 (rokrok) analogicznie obliczajac tak jak Ty
1 kwi 22:11
jolka: wykresy to zrozumialam jak zrobic najgorzej te obliczenia
1 kwi 22:11
tim: Dlaczego takie dane?
1 kwi 22:11
jolka: to sa dane z tych kolezanki zadan...
1 kwi 22:12
tim: Nie ma takich danych . . O.o
6,43−
5,75 = −0,68 (koleżanka popełniła błąd arytmetyczny −0,67)
Kolejne już jest dobrze.
1 kwi 22:14
tim: Koleżanka także Ci wyjaśniła jak policzyć.
1 kwi 22:15
jolka: no wlasnie nie musze sama to ogarnac wydaje mi sie ze dzis w nocy mi sie uda to zrobic bo do
jutra mam tylko czas a notatki dostalam dopiero dzis bo chyba za dlugo sie o nie prosilam
1 kwi 22:17
tim: Czy rozumiesz jak policzyć?
1 kwi 22:18
tim: Jestem uczniem III klasy gimnazjum, ale zadanie nie wydaje mi się strasznie trudne. Proste
obliczenia na kalkulatorze. I jeżeli mówisz, że z wykresami sobie poradzisz to banał
1 kwi 22:20
jolka: a nudzisz sie
1 kwi 22:21
tim: W jakim sensie?

W takim, że pomagam innym zrozumieć sens zadań − tak.
1 kwi 22:22
tim: Więc powodzenia

.
1 kwi 22:23
jolka: bo myślałam że masz ochotę mi to rozwiązać skoro masz tak mądrą głowę no ale oki to jakoś się
przemogę i poradzę sobie no chyba ze sie na czyms zatne to napisze lub bede miaala watpliwosci
1 kwi 22:24