Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna
macias: Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
1 kwi 21:39
tim: a3 + (a+1)3 + (a+2)3 = ...
Rozwiń wzorem skróconego mnożenia.
1 kwi 21:40
macias: no właśnie tak zrobiłem i wychodzi
3n3+9n2+7n+5
1 kwi 21:43
2 kwi 10:08
kalafiorowa:
a3+a3+3a2+3a+1+a3+12a+6a2+8= 3a3+9a2+15a+9=3(a3+3a2+5a+3)
2 kwi 10:14
macias: dobra, zadanie mi wyszło ale z (n−1) n i (n+1)
i co do tego mam pytanie...
jeśli n∊N to czy (n−1) tez jest naturalne?
naturalne to są całkowite dodatnie...
jak od n=1 odejmę 1 to już jest 0 które nie jest naturalne a liczę z tego sześcian
myślę źle czy przy takim liczeniu to nie ma znaczenia?
2 kwi 10:58
tim: Tu nie ma potrzeby. Najmniejszymi naturalnymi (bez zera) to 1,2,3 a z zerem (0,1,2) ale i tak
podzielne przez 9 zawsze.
2 kwi 11:03
tim: dobra, zadanie mi wyszło ale z (n−1) n i (n+1) − Jak Ci wyszło?
2 kwi 11:04
macias: (n−1)
3+n
3+(n+1)
3=3n
3+6n=9n
3−6n
3+6n=9n
3−6n(n
2−1)=9n
3−6(n−1)n(n+1)=9n
3−2*3(n−1)n(n+1)
9n
3 jest podzielne przez 9
3(n−1)n(n+1) jest podzielne przez 9 bo iloczyn kolejnych trzech liczb jest podzielny przez 3
2 kwi 14:12
tim: Dokładnie.
2 kwi 14:15
macias: Tylko załóżmy że n=1
(n−1)=0
1
3+3
3 nie jest podzielne przez 9
2 kwi 14:28
tim: Źle.
2 kwi 14:30
tim: 03 + 13 + 23 = 9
2 kwi 14:30
macias: a no rzeczywiście, taki głupi błąd.
2 kwi 14:42
jk:
13 kwi 21:06
Bogdan: Macias... licz naturalnych !
17 kwi 17:44
123: Suma trzech kolejnych liczb całkowitych, a więc
13+23+33= 1+8+27=36
Liczba dzieli się przez 9 gdy suma cyfr liczby jest podzielna przez 9.
3+6=9
9 jest podzielne przez 9.
I jest już udowodnione
18 kwi 22:07
Krzysiek : Liczby calkowite to takze 0 i ujemne a on ma miec naturalne
18 kwi 22:57
maly: 3n
3+6n=9n
3−6n
3+6n
może to ktoś wyjaśnić?
18 wrz 18:52
bezendu: ale napisz całe polecenie ? chyba, że na forum jest jasnowidz ?
18 wrz 18:54
maly: "macias: (n−1)3+n3+(n+1)3=3n3+6n=9n3−6n3+6n=9n3−6n(n2−1)=9n3−6(n−1)
n(n+1)=9n3−2*3(n−1)n(n+1)"
i rozumiem wszytsko przed i po tym działaniu, ale nie rozumiem, jak z 3n3 powstało 9n3−6n3
18 wrz 18:58
bezendu:
a wykonaj odejmowanie 9−6, tak właśnie został rozpisane 3n3 bo 9n3−6n3=3n3
18 wrz 19:04
maly: rzeczywiście, dzięki
18 wrz 19:09