karmnik: Niech ktoś zerknie.
2log
3(x-1)+log
3(x-5)
2=<2
założenia:
x-1>0 x-5>0
x>1 x>5
więc xE(5,+niesk)
2log
3(x-1)+2log
3(x-5)=<2 /:2
log
3(x-1)+log
3(x-5)=<1
log
3(x-1)(x-5)=<log
33
(x-1)(x-5)=<3
x
2-6x+2=<0
pierw. z delty=2
√7
x
1= 3+
√7
x
2= 3-
√7
więc x E [3-
√7, 3+
√7]
x E {3+
√7, +niesk)
2 gru 22:10
2 gru 22:17
karmnik: Miki,
wiesz pytam się bo zadanie dla mnie z pozoru jest proste i faktycznie nie trudno je
rozwiązać. Ale w książce jest taka odpowiedz:
x E (1,2] u {4,5) u (5, 3+√7)
No i jak widzę taką odpowiedź to się zaczynam zastanawiać czy wszystko dobrze robię i mam
pełno wątpliwości. Korzystam z książki stworzonej przez wykładowców Politechniki
Gdańskiej, więc tym większe mam wątpliwości. Aczkolwiek są błędy w książce.
2 gru 22:21
Miki:
Poczekaj

nie popatrzyłam wyżej

fakt
twojaodp jest z błedem

bo 3 +
√7 ≈ 5,65 czyli > 5
więc uwzgledniajac załoz
otrzymamy przedział x⊂(5, 3+
√7>
tak na pewno przepraszam

troszke juz zmeczenie oczu

ale 1, 2 4 cos mi nie pasiza chwilę zerkne bo mam gościa OK
2 gru 22:34
karmnik: Oczywiście. I tak będę wdzieczny za pomoc.
2 gru 22:36
Miki: Poczekaj to tylko jakiś "Nocny" łazik szuka 5 zł

2 gru 22:39
karmnik: oki. Czyli jeden przedział się zgadza.
2 gru 22:44
karmnik: A czy tego nie trzeba by było rozbić na wielomian
x4-12x3+46x2-60x+16<= 0
i rozwiązać zgodnie z prawem Bezouta, potem, narysować wykres i dziedzinę?
2 gru 22:46
karmnik: Bo jak podstawię 2 to wychodzi 0, a 2 jest w rozwiązaniu.
2 gru 22:47
Miki:
Taka uwaga

jeżeli chodzi o nierówności to
jako odp: podajemy cz. wspólna z założeniem

dlatego nie x E ( x
2 , ) tylko cz. wspólna OK
2 gru 22:55
Miki: No właśnie

też tak spr. i kicha

!
tylko x E ( 5, 3+
√7> bez 5 dlatego nawias okrągły
ale z 3+
√7 bo ta jest rozw. ≤
2 gru 22:58
Miki:
A na marginesie

"naukowcy też się mylą
, bo to dla Nich proste i banalne zadanka

2 gru 22:59
Miki: A moę zapytać

gdzie studjujesz
2 gru 23:01
karmnik: Politechnika Gdańska, Oceanotechnika konkretnie. I książka jest wydana przez Wydawnictwo
PG, a tworzyli ją matamtycy z PG
2 gru 23:13
karmnik: Miki. ROzwiązałem to w taki sposób.
(x-1)
2*(x-5)
2≤9
x
4-12x
3+46x
2-60x+16≤0
W(2)=0
Dzielę przez x-2 i wychodzi: x
3-10x
2+26x-8
(x-2)(x
3-10x
2+26x-8)≤0
x
3-10x
2+26x-8≤0
W(4)=0
dzielę przez x-4, wychodzi: x
2+6x+2
(x-2)(x-4)(x
2+6x+2)≤0
(x-2)(x-4)(x-3-
√7)(x-3+
√7)≤0
Rozwiązanie:
|------------------------>
|-----------------------|------------------------>
/------ |------ \ /------ |-------\
----|--------|-------|-------|--------|-------|------------------
3-
√7 1 2 4 5 3+
√7
Może wykres trochę nieczytelny. Ale wychodzi odp taka jak pisałem,tzn. jak jest w
książce, ale nie pasuje mi jeden fakt. Przecież dziedzina jest od (5 do +∞). Może mi
ktoś wytłumaczyć czemu rozwiązanie jest ujęte od 1
3 gru 13:42
Miki: Hej

spojrzałam na spokojnie na te nierówność i

okazuje sie ,że dziedzina jest cały zbiór R -{1, 5} bo wartości do kwadratu
zawsze są dodatnie a równe zero tylko dla x= 1 x = 5
Poczekaj przeliczę na spokojnie do końca , by wreszcie było dobrze

Naukowcy maja rację

3 gru 14:02
Miki:
jest ok! tylko wyraż kwadratowe powinno być
x
2 - 6x +2 tak jak poprzednio pomyliłeś się w dzieleniu

więc x
1= 3-
√7 x
2 = 3 +
√7
zaraz Ci dokończę

( tak to jest jak sie patrzy i w klawiaturę
i liczy na piechotę wzrokowo
3 gru 14:17
Miki:
więc miejsca zerowe to
x= 2 x= 4 x= 3+
√7 x= 3 -
√7
podam Ci najprostszy sposób do wybrania tych rozwiazań nierówności
ponieważ 3+
√7 >5 i 3 -
√7≈ 0,4
więc zaznacz na osi OX
temiejsca zerowe Ok?
następnie poprowadźx taką niby sinusoidkę przez te wszystkie miejsca
zaczynając rys. od góry od prawej strony (taką falistą OK?
wybierz jako wozwiazanie te przedziały pod osia bo ≤ 0
i wyrzuć z nich 1 i 5 ok?
czyli jakby nie patrzeć to rozwiązanie jest
xE< 3-
√7, 1) u(1, 2> u <4, 5) u (5, 3+
√7>
więc nie wiem czemu nie dopisali tego pierwszego przedziału
<3-
√7, 1) powinien być też jako rozwiązanie

teraz 100% dobrze

3 gru 14:27
Miki: Przekonałam Cię

poprostu dziedziną R- {1, 5}

tak to jest z nierównosciami logarytmicznymi,że upraszczając gubimy rozwiązania

!
3 gru 14:38
karmnik: Aha, dziękuje bardzo

CO prawda zastanawia mnie też czemu nie ma tego 3-
√7
3 gru 15:55