Ewelina: Wiedzac, ze funkcja f(x)= 3x / x2 −5x+6 dziedzina tej funkcji jest zbior:
a) R \ {2}
B) R
C) R \ {2,3}
D) R \ {3}
1 kwi 20:36
macias: jak dobrze przepisałaś to powinno być R\{−2;−3}
1 kwi 20:43
Ewelina: dobrze przepisalam.
A jak to rozwiazac?
1 kwi 20:47
Jack: mianownik się nie może zerować... Zbadaj pierwiastki mianownika.
1 kwi 20:49
macias: Sooory, mój błąd będzie C

Mianownik nie może być 0 wiec liczysz miejsca zerowe z mianownika.
x
2−5x+6≠0
Δ=(−5)
2−4*6=25−24=1
√Δ=1
x
1=
−b−√Δ2a=
5−12=2
x
2−
−b+√Δ2a=
5+12=3
1 kwi 20:52
Ewelina: Dzieki WIelkie
1 kwi 20:54