b = 2r
a = 1,5r
c − f = a
f = c − 1,5r
b + d = a + c
2r + d = 1,5r + c
0,5r + d = c
d = c − 0,5r
Z tw. Pitagorasa:
(2r)2 + (c − 1,5r)2 = (c − 0,5r)2
c = 3r
d = 2,5r
Tylko dziwne te oznaczenia
Zwykle oznaczamy: zamiast b to h=2r
b −− zwykle dł. górnej podstawy : b= 1,5r
a −− dł. dolnej podstawy
dł. ramienia ... no może być "d"
| a+b | ||
P(trapezu) = | *h= ( a+1,5r)*r
| |
| 2 |
Dobry wieczór
. Zaproponuję takie rozwiązanie tego zadania:
| r | |||||||||
Z podobieństwa trójkątów CES i ESB: | = | ⇒ x = 2r | ||||||||
| r | x |
| 1 | 3 | 9 | ||||
P = | *(r + 2r + | r)*2r = | r2 | |||
| 2 | 2 | 2 |
To mi starczy.