Ewelina: Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 130, ktore przy dzieleniu daja reszte 2.
1 kwi 19:55
tim: Które przy dzieleniu przez co dają resztę 2/
1 kwi 19:57
Ewelina: przez 7 , przepraszam
1 kwi 19:59
tim: Są to liczby postaci 7(n−1)+2
7(n−1)+2 < 130
7n − 7 + 2 < 130
7n − 5 < 130
7n < 135
n < 19,2
n < 19
Liczb mamy 19.
an = 7n − 5
a1 = 2
a19 = 128
Policz z wzoru na sumę.
1 kwi 20:03
tim:
(7 linijka ) n ≤ 19
1 kwi 20:03
Ewelina: Bardzo dziekuje za rozwiazanie zadan
1 kwi 20:10