Dany jest prostopadłościan o podstawie kwadratowej i wysokości h.
1. Wyznacz pole przekroju prostopadłościanu płaszczyzną przechodzącą przez przekątne sąsiednich
ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka, jeśli wiadomo, że kąt między nimi ma miarę
alfa.
2. Wyznacz alfa, tak aby pole przekroju prostopadłościanu płaszczyzną przechodzącą przez
przekątne sąsiednich ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka było równe P= h22
| h2sinα | ||
Czy wynik to może | ? | |
| 2*√cosα |
Mam nadzieję że dobrze
a2 + h2 = x2
d2 = x2 + x2 − 2cosα * x2
2a2 = 2a2 + 2h2 − 2cosα * (a2 + h2)
0 = 2h2 − 2cosα * a2 − 2cosα *h2
2cosαa2 = 2h2 − 2cosα *h2
| h2 − cosα *h2 | ||
a = √ | ||
| cosα |
| 1 | ||
H2 = a2 + h2 − | *2a2 | |
| 4 |
| h2 − cosα *h2 | ||
H2 = h2 + | ||
| 2cosα |
| h2 − cosα *h2 | h2cosα + h2 | |||
H = √ h2 + | = √ | |||
| 2cosα | 2cosα |
| Hd | h2cosα + h2 | h2 − cosα *h2 | 1 | |||||
P = | = √ | * √ | *√2 * | = | ||||
| 2 | 2cosα | cosα | 2 |
| h2cosα + h2 | h2 − cosα *h2 | 1 | ||||
√ | * √ | * | = | |||
| cosα | cosα | 2 |
| h2 | (1+cosα)(1−cosα) | h2 | 1 − cos2α | ||||
* √ | = | * √ | |||||
| 2 | cosα | 2 | cosα |
| h2 | sin2α | h2sinα | |||
* √ | = = | ||||
| 2 | cosα | 2*√cosα |
| Hd | h2cosα + h2 | a√2 | ||||
P = | = √ | * | = | |||
| 2 | 2cosα | 2 |
| h2(cosα + 1) | h2(1−cosα) | √2 | ||||
√ | * √ | * | = | |||
| 2cosα | cosα | 2 |
| h | √2 | cosα + 1 | 1−cosα | ||||
* h * | * √ | * √ | = | ||||
| √2 | 2 | cosα | cosα |
| h2 | 1−cos2α | h2 | sin2α | h2 | |||||
* √ | = | * √ | = | * tgα | |||||
| 2 | cos2α | 2 | cos2α | 2 |