390 log
***kiełbasa***: 390. Dane są funkcje f(x)=log2x i g(x)=log4x Funkcja k:<4,∞)→R określona jest wzorem:
k(x)=f(x)+g(x). Wyznacz zbiór wartości funkcji k.
1 kwi 18:56
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: k(x)=log2x+log4x
k(x)=log2x+12log2x
k(x)= log2x+log2√x
k(x)= log2x*√x
tyle mogę Ci pomóc
1 kwi 19:45
Jack:
zapisz log2 x + log4 x nieco inaczej (ogólna uwaga do kolejnych przykładów).
k(x)=log2 x + log4 x=log2 x + log22 x = log2 x + 12 log2 x=log2 x + log2 √x=
=log2 x*√x
Teraz wiesz, że:
1. dziedzina to x∊<4,∞),
2. logarytm o podstawie większej od 1 jest funkcją rosnącą,
3. x*√x jes funkcją rosnącą.
Zatem jak będziesz podstawiał coraz większe x do logarytmu, to będzie otrzymywał również coraz
większe wyrażenia (i tak do nieskończoności). Wystarczy więc zobaczyć co się dzieje dla x=4
(dla tego najmniejszego).
k(x)=log2 4 *√4= log2 8 =3
Stąd zb. wartości to Zb:<3,+∞).
Analogicznie pozostałe zrób.
1 kwi 20:49