Oblicz gęstość cząsteczkowego deuteru w warunkach normalnych.
Baśka: Chemicy. Nie jestem dobry z rozwiązywania zadań jakichkolwiek, a zwłaszcza z chemii, więc może
ktoś pomógłby mi je rozwiązać. Jestem w pełni świadomy, że ta strona tyczy się tylko
matematyki, ale chemia też w pewnym sensie zawiera matematykę.
Oblicz gęstość cząsteczkowego deuteru w warunkach normalnych.
1 kwi 18:32
Mateusz: deuter jak wiesz to jeden z izotopow wodoru jego wzor i mase atomową jak i liczbe masową mozna
znalez c w tablicach specjalistycznych lub w kazdym podreczniku do chemii do gimnazjum jak i
do liceum deuter
2 H lub
2H nas interesuje masa molowa deuteru wynosi 2g/mol wyrazam ją w g
czyli 2g 1
korzystam ze wzoru na gęstosc oraz faktu ze 1 mol dowolnego gazu w warunkach normalnych zajmuje
objętosc rowną 22,4dm
3 = 22400cm
3
| | m | | 2g | |
d = |
| = |
| = 0,000089g/cm3 |
| | v | | 22400cm3 | |
1 kwi 20:00
1 kwi 21:13