równanie okręgu
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2−2x−4y−11=0 i prosta l o równaniu x−y−3=0. Wyznacz równanie
okręgu symetrycznego do danego względem prostej l.
co to jest w ogóle okrąg symetryczny...
jestem w stanie obliczyć tyle...
a=1 b= −2 r=4
s=(1,2)
l: y=x−3
co dalej ?
1 kwi 17:51
macias: Jak sobie narysujesz ten okrąg i tę prostą to robisz symetrię starego okręgu względem tej
prostej.
Nowy okrąg ma taki sam promień.
(x−5)2+(y+2)2=42
1 kwi 19:51
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a o co chodzi z tą symetrią ? że po prostu odbijam środek tak ?
1 kwi 19:59
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ale ta prosta przechodzi przez obecny środek to co w takim wypadku ?
1 kwi 20:02
macias: nie przechodzi, źle narysowalaś
1 kwi 20:18
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: środek jest s(1,−2)
a prosta ma równanie y=x−3 ?
więc...
1 kwi 20:28