równanie
zośka: jakie jest równanie osi symetri paraboli określonej równaniem
y=−x2+4x−11
1 kwi 17:35
Madzia: Obliczam punkty charakterystyczne:
x
1 = −4/−2 = 2
| | 16−4*11 | | −28 | |
y1 = |
| = |
| = −7 |
| | 4 | | 4 | |
To są współrzędne wierzchołka paraboli. Teraz trzeba obliczyć wzór prostej pionowej
przechodzącej przez ten punkt (2;−7).
1 kwi 17:40
tim: Równanie prostej jest postaci x = ..., gdzie x jest współrzędną x wierzchołka.
1 kwi 17:40
Madzia: y = x czyli y = 2
1 kwi 17:41
Madzia: Nie, źle. x = 2 , bo ma być pionowa. Sorki
1 kwi 17:42