logarytmy
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: proszę o sprawdzenie...
do wykresu funkcji logarytmicznej należy punkt: (8,−3)
wyznacz wzór funkcji..
wyznacz zbiór wszystkich punktów x, dla których wartości funkcji f są większe od log436
więc:
f(x)=logax
−3=loga8
a−3=8
a=22
log436 = 12 log236=
log2√36=log26=log12−16=−log126=log126−1=log1216
f(x)>log1216
log12x> log1216
x>16
1 kwi 17:25
Jack: log12x>log12 16
Obie są funkcjami malejące, więc jeśli wartość pierwszego logarytmu jest większa od wartości
drugiego, to z argumentami jest przeciwnie.
stąd:
x<16
2 kwi 21:16