MATURA
Pawel: Liczby 3,x,7 są pierwszym, drugim, i trzecim wyrazem ciągu geometrycznego. Ile wynosi x

?
1 kwi 17:21
tim: Z założenia:
x2 = 3 * 7
1 kwi 17:23
Pawel: skad to x2 ?
1 kwi 17:25
Pawel: i czemu to pomnozyles
w ciagu geomtrycznym sie mnozy razy ''q''
1 kwi 17:25
tim: a22 = a1 * a3
1 kwi 17:26
Pawel: ale x ma wyjsc − 9
1 kwi 17:31
tim: Na pewno NIE! Przy takim poleceniu i ciągu geometrycznym nie wyjdzie −9.
1 kwi 17:32
Pawel: no widzisz a jednak. odpowiedz ma wyjść −9
1 kwi 17:34
tim: To źle przepisałeś i zamiast 7 ma być 27
1 kwi 17:35
Pawel: no tak xD sorka, pokazesz mi jak to sie liczy? Bo ja nie wiem
1 kwi 17:38
tim: Właaaaaaaaaśnie!
W ciągu geometrycznym mamy zależność, że:
an2 = an−1 * an+1
Więc:
x2 = 3 * 27
x2 = 81
x = 9 LUB x = −9
1 kwi 17:39
Pawel: dziekuej
1 kwi 17:40