matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ss
???:
pierwiastkami calkowitymi rownania x
3
+x
2
−4x−4=0 sa jakie liczby?s
1 kwi 17:04
Madzia:
x
3
+x
2
−4x−4 = x
2
(x+1)−4(x+1) = (x+1)(x
2
−4) = (x+1)(x−2)(x+2) czyli pierwiastkami są: x∊{−1,2,−2}
1 kwi 17:28