mimi: NIe potrafie rozwiazac zadania, pomoze ktos?

kwote 3000 zł wpłacono do banku A na lokatę oprocentowaną p% w skali roku. Kwote 4000
wplacono do banku B w ktorym oprocentowanie jest o 2 pkt procentowe wyzsze (p%+2) Po
roku uzyskane odsetki lacznie w obu bankach wynosily 360zl. oblicz p
Miki:
masz taki wzór
K
K = K
p (1+p/100) tak

czyli
3000(1+p/100) + 4000(1+( p+2)/100) = 3000 +4000 + 360
100 +p 100 +p +2
3000 (----------) + 40000 ( ---------------- ) = 7360
100 100
30(100+p) + 40( 102 +p) = 7360
70 p = 7360 - 7080 pomnóż i poredukuj OK

p= 4 % -- pierwszym banku
p= 4% +2 % = 6 % w drugim
