matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
xyz:
trzeci wyraz ciagu geometrycznego jest równy 4, a piaty wyrAZ TEGO CIAGU JEST RÓWNY1. PIERWSZY WYRAZ TEGO CIAGU JEST RÓWNY?
1 kwi 16:40
Godzio:
a
3
= 4 a
5
= 1 a
1
= ? a
3
= a
1
* q
2
a
5
= a
1
* q
4
4
q
2
=
a
1
16
1 = a
1
*
a
1
2
16
1 =
a
1
a
1
= 16
1 kwi 16:44
Julek:
a
3
= 4 a
5
= 1 a
1
*q
2
= 4 a
1
*q
4
= 1
4
= 4
1
a
1
q
2
= 4
a
1
q
4
1
= 4
q
2
1
1
q =
lub q = −
2
2
ciąg ten jest malejący, bo a
3
> a
5
1
a
1
= 4 / *4
4
a
1
= 16
1 kwi 16:46
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick