matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Matura
Pawel:
Pole powierzchni walca o promieniu podstawy 2 wynosi 24 π. Objetosc walca wynosi
1 kwi 16:24
R.W.16l:
skoro 2*πr
2
+2πr*x=24π i r=2 8π+4πx=24π 8+4x=24 x=4 x=H V=πr
2
*H V=16π
1 kwi 16:31