MATURA
Pawel: miejscami zerowymi funkcji y=4x
2 + bx + c sa liczby 5 i −3 zatem:
B= −8 i C= −60
jak to obliczyć żeby wyszła taka odpowiedz
1 kwi 16:11
R.W.16l: 4x2+bx+c=0 dla x=5 ⋁ x=−3
czyli
4*25+5b+c=0 ⋀ 4*9−3b+c=0
c=−100−5b ⋀ c=3b−36
układ równań
c=−5b−100
c=3b−36
2c=−2b−136
c=−b−68
−b−68=3b−36
4b=−32
b=−8
c=8−68
c=−60
1 kwi 16:18
Pawel: dziekuje
1 kwi 16:18
Pawel: a czemu x = −3 ? a co z 5
1 kwi 16:19
Pawel: czemu −3 i 5 to sa x
1 kwi 16:20
Julek:
Masz kilka sposobów, myślę, że to nie wszystkie
Sposób pierwszy :
Wzory Viete'a
x
1*x
2 = −15
c = −60
x
1 + x
2 = 2
b = −8
Sposób drugi :
Postać iloczynowa
f(x) = 4(x+3)(x−5) = 4(x
2 − 5x + 3x − 15) = 4x
2 − 8x − 60
b = −8
c = −60
Sposób trzeci :
Podstawienie punktow P
1=(5;0), P
2 = (−3;0)
0 = 100 + 5b + c
0 = 36 − 3b + c
odejmując
0 = 64 + 8b
8b = −64 ⇒ b = −8
0 = 100 − 40 + c
c = −60
Sposób czwarty :
wierzchołek
| | −b | | −b | |
Xw = |
| = 1 ⇒ |
| = 1 ⇒ b = −8
|
| | 2a | | 8 | |
0 = 100 − 40 + c
c = −60
Sposób piąty :
Δ = b
2 − 16c, gdzie Δ > 0
| | −b + √b2 − 16c | |
x1 = |
| = 5
|
| | 8 | |
b
2 − 16c = (40 + b)
2
| | −b − √b2 − 16c | |
x2 = |
| = −3
|
| | 8 | |
b
2 − 16c = (24 − b)
2
(40 + b)
2 = (24 − b)
2
1600 + 80b + b
2 = 576 − 48b + b
2
128b = −1024
b = −8
64 − 16c = 1024
− 960 = 16c
c = −60
Pozdrawiam
1 kwi 16:28
R.W.16l: jezu się rozpisałeś
sam podałeś, że miejsca zerowe to −3 i 5
miejsce zerowa to taki x dla którego y=0
czyli x01=−3
x02=5
1 kwi 16:34
R.W.16l: aha i jestem NIM czyli "

" nie obraża
1 kwi 16:35
Julek: przeanalizuj sobie któreś z moich rozwiązań. O ile się nie mylę, to pierwsze jest tylko dla
rozszerzenia ?
1 kwi 16:37