prawdopodobieństwo
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: Ze zbioru cyfr Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i
układamy w kolejności losowania w liczbę 3−cyfrową. oblicz prawdo

odobieństwo , że w ten
sposób ułożymy liczbę mniejszą od 555.
1 kwi 16:10
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: po
1 kwi 16:10
tim: Możliwych liczb 9 * 9 * 8 = 648.
Interesują nas liczby, takie, które mają:
a) 6,7,8,9 na miejscu setek, dowolne pozostałe − 4 * 9 * 8 = 288
b) 5 na miejscu setek, 6,7,8,9 na dziesiątkach, dowolne jedności − 1 * 4 * 8 = 32
c) 5 na miejscu setek i dziesiątek, 6,7,8,9 na jedności = 4
288 + 32 + 4
−−−−−−−−−−−−−−−
648
Prawdopodobieństwo to 0,5,
1 kwi 16:23
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: ta liczba ma być mniejsz od 555 a nie większa
1 kwi 16:26
tim: Oj, moje niedoczytanie. Skoro prawdopodobieństwo wylosowanie większej od 555 jest 0,5 to
mniejszej jkest takie samo. Ta sama metoda.
1 kwi 16:27
tim: Błąd.
Jeszcze raz rozwiąże.
1 kwi 16:28
tim: Możliwych liczb 9 * 9 * 8 = 648.
Interesują nas liczby, takie, które mają:
a) 6,7,8,9 na miejscu setek, dowolne pozostałe − 4 * 9 * 8 = 288
b) 5 na miejscu setek, 6,7,8,9 na dziesiątkach, dowolne jedności − 1 * 4 * 8 = 32
BEZ C!
288+32 / 648 = 320/648
Teraz dla mniejszych:
Możliwych liczb 9 * 9 * 8 = 648.
Interesują nas liczby, takie, które mają:
a) 1,2,3,4 na miejscu setek, dowolne pozostałe − 4 * 9 * 8 = 288
b) 5 na miejscu setek, 0,1,2,3,4 na dziesiątkach, dowolne jedności − 1*5*8 = 40
288+40 = 328/648
1 kwi 16:30
Mancr: Witam! Chcę dodać, że nie uwzględniłeś jeszcze Tim że przy szukaniu liczby mniejszej od 555 że
na miejscu setek i dziesiątek może być 5 a jedności 0,1,2,3,4. Należałoby wtedy jeszcze dodać
5 dodatkowych możliwości czyli wyszłoby 333/648

Jeśli nie mam racji to proszę o
wyrozumiałość
15 kwi 14:47
Rybaff: Mam prośbę, proszę o rozwiązanie zadania i wytłumaczenie dlaczego tak ma być :
Ze zbioru licz {1,2,3,4,5,6,7} losujemy po jednej cyfrze bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby nieparzystej .
Dziękuję
26 kwi 21:57