MATURA
Pawel: Zbiorem wszystkich rozwiazan nierownosci x
2>4 jest
1 kwi 16:04
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: x=2 ⋁x=−2
x∊(−∞;−2)∪(2;+∞)
1 kwi 16:06
Pawel: skad wiesz ze x=2 i x= −2
1 kwi 16:08
xyz: x2 −4>0
(x−2)(x+2)>0
x1=2 x2=−2
x należy: (−nieskonczoności, −2) i (2, do + nieskonczoności)
1 kwi 16:08
Pawel: dziekuje
1 kwi 16:08
R.W.16l: albo bardziej formalnie
skoro
dla każdego a∊ℛ
n√an=|a|, gdy n jest parzyste ⋀ a gdy n jest nparzyste
mając x
2>4 pierwiastkujesz to
2√x2>
√4
|x|>2
tutaj przyda Ci się wiedza typu:
|x|>y
x>y ⋁ x<−y
czyli x>2 ⋁ x<−2
z tego robisz przedział

(−
∞;2)∪(2;+
∞)
1 kwi 16:14