parametry
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czy to zadanie będzie tak ?
f(x)=(2−m2)x2 +4mx+4m
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których funkcja ma dokładnie dwa różne
miejsca zerowe i suma odwrotności miejsc zerowych jest mniejsza od −m2
Δ>0
x1*x2>0
x1+x2>0
1x1+1x2<−m2
1 kwi 16:04
Godzio: x1x2>0 i x1 + x2 > 0 jest nie potrzebne. reszta ok
1 kwi 16:06
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czemu niepotrzebne ? mają być przecież
dwa różne ?
1 kwi 16:07
macias: różne ale nie z dwoma różnymi znakami ; )
1 kwi 16:09
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: aaa
1 kwi 16:10
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: obliczyłam że delta jest m3+m2−2m co dalej ?
1 kwi 16:13
Godzio:
Δ = 16m
2 − 16m(2−m
2) = 16m
2 − 32m + 16m
2 = 32m
2 − 32m > 0
m
2 − m > 0
m(m−1) > 0
m ∊ (−
∞,0) ∪ (1,
∞)
−1 < −m
2
m
2 < 1
m < 1 i m > −1
m∊(−1,1)
Rozwiązanie to iloczyn przedziałów: m∊(−1,0)
1 kwi 16:22
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: pomyliłeś się tam w delcie jest m3
1 kwi 16:23
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: wychodzi m3+m2−2m
1 kwi 16:24
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: m2 sorki
1 kwi 16:24
Godzio: delta jest dobrze wyliczona sprawdź jeszcze raz

f(x) = ax
2 + bx + c
Δ = b
2 − 4ac
1 kwi 16:26
Godzio: aaa dobrze zwracam honor
1 kwi 16:26
Godzio:

16m
2 − 32m + 16m
3 > 0
m
3 − 2m
2 + m > 0
m(m
2 − 2m +1) > 0
m(m−1)
2 > 0
m∊(0,1) ∪ (1,
∞)
łącząc z (−1,1)
otrzymujemy:
m∊(0,1)
1 kwi 16:29
macias: z Δ m∊(−2;0) ⋀ (1;+∞)
z odwrotnosci
m∊(−1;1)
wiec
m∊(−1;0)
1 kwi 16:30
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: godzio znów jest błąd tam jest m3−+m2−2m
1 kwi 16:33
Godzio: dobra ja już nice nie pisze

bo coś mi dziś nie idzie
1 kwi 16:33
Godzio: No to chociaż dodać mogę:
Założenie dla funkcji kwadratowej
m ≠
√2 i m ≠ −
√2
w rozwiązaniu nic to nie zmieni ale warto napisać w założeniach

,
1 kwi 16:38