wielomiany
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: w(x)= (x−2)(x−m3+2m2+3m−8)(x−8)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których ten wielomian ma dokładnie 2 różne miejsca
zerowe.
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których reszta z dzielenia wielomianu przez x−3
jest równa R=5m3 −10m2+3m+7
1 kwi 15:57
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czy ktoś mi pomoże
1 kwi 16:42
Jack: a) zauważ że masz już dwa czynniki dla których istnieje x że ów czynnik się zeruje
(x−2)...(x−8). Ale masz też trzeci nawias (x−m3+2m2+3m−8). Musisz tak zrobić, żeby nie
istniał taki x różny od 2 i 8, dla którego ten nawias się wyzeruje. Czyli musisz policzyć m
takie, że:
−m3+2m2+3m−8=8 lub −m3+2m2+3m−8=2
chyba, że jednak w tym nawiasie (x2−m3+2m2+3m−8) stoi x2. Wtedy −m3+2m2+3m−8>0
1 kwi 16:57
Godzio: −m3 + 2m2 + 3m − 8 = −8
v
−m3 + 2m2 + 3m − 8 = −2
−m3 + 2m2 + 3m = 0
−m(m2 − 2m − 3) = 0
m(m−3)(m+1) = 0
m = 0 v m = 3 v m = −1
−m3 + 2m2 + 3m − 8 = −2
−m3 + 2m2 + 3m − 6 = 0
−m2(m−2) + 3(m−2) = 0
(m−2)(3−m2) = 0
(m−2)(√3−m)(√3+m) = 0
m = 2 v m = √3 v m = −√3
m∊{−√3 , −1 , 0 , √3 , 2 , 3}
1 kwi 16:58
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: nie tam jest tylko x
1 kwi 16:59
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a druga część zadania ?
1 kwi 17:01
Jack: no to zrób tak jak napisałem... Godzio przyrównał do −8 i −2. Ja bym się upierał przy 8 i
2, ponieważ takie pierwiastki wynikają z dwóch pozostałych nawiasów.
1 kwi 17:02
Jack: w(x)=q(x)*(x−3)+R(x)
Podstaw x=3 i rozwiaż równanie:
w(3)=R(3)
Człon q(x)*(x−3) się wyzeruje.
1 kwi 17:05
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: mógłbyś mi przedstawić obliczenia tego a bo mi jakieś głupoty wychodzą..
1 kwi 17:13
Godzio: Jack
"Ja bym się upierał przy 8 i 2..."
a nie uważasz że można było tak zrobić tylko wtedy gdyby było:
(x−(m3 − 2m2 −3m + 8) )?
1 kwi 17:19
Jack: masz rację... właśnie tak na to patrzyłem ale się pomyliłem. Zwracam honor!
1 kwi 17:22
Godzio: W(x) = Q(x) * (x−3) + R
W(3) = R
W(3)= −5*(3−m3+2m2+3m−8) = −5(−m3+2m2+3m−5) = 5m3 − 10m2 − 15m + 25
W(3) = R
5m3 − 10m2 − 15m + 25 = 5m3 − 10m2+ 3m + 7
−18m = − 18
m = 1
1 kwi 17:24
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: bo się już zgubiła... czyli które jest dobrym rozwiązaniem ?
1 kwi 17:26
Pinernals: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór A ∩ B jeżeli
A={(x,y): x ∊ R ∧ y ∊ R ∧ xy ≤ 4},
B={(x,y):x ∊ R ∧ y ∊ R ∧ x2 − y2 ≤ 0}.
Oblicz pole otrzymanej figury.
Mam problem przede wszystkim z wyznaczeniem tych zbiorów.
16 lis 20:00