...
xyz: punkty A=(−3, −5), B=(4, −1), C=(−2,3) są wierzchołkami trójkata równoramiennego. Oblicz
długośc ramienia tego trójkata.
1 kwi 15:42
tim: Narysuj te punkty. Oblicz z tw. Pitagorasa długości ich boków. Określ która długość jest
ramieniem.
1 kwi 15:45
R.W.16l:

hmm w trójkącie się podpisuje wierzchołki tak (rysunek) − oznaczenia standardowe w trójkącie
czyli |AB| i |AC| są równe
ale sprawdźmy mając tylko wierzchołki
musisz sprawdzić czy |AB|=|BC| czy może |AB|=|AC| czy może |BC|=|AC|
Przypominam wzór:
|XY|
2=(x
Y−x
X)
2+(y
Y−y
X)
2
|XY|=√(xY−xX)2+(yY−yX)2
dwa równe to ramiona
1 kwi 15:49