trygonometria - równania
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: jak rozwiązać równanie
sinxcosx+√3−1=√3cosxsinx dla x∊(0,2π)
1 kwi 15:33
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: 
?
1 kwi 16:43
Godzio:
zał.
cosx ≠ 0
| | π | | π | |
x ≠ |
| + 2kπ v x ≠ − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
sinx ≠ 0
x≠kπ
obustronnie / * sinxcosx
sin
2x +
√3sinxcosx − sinxcosx−
√3cos
2x = 0
sinx(sinx − cosx) +
√3cosx(sinx − cosx) = 0
(sinx−cosx)(sinx+
√3cosx) = 0
sinx = cosx v sinx = −
√3cosx
| | π | | sinx | |
cos( |
| − x) = cosx v |
| = −√3 |
| | 2 | | cosx | |
| | π | |
cos( |
| − x) = cosx v ctg = −√3 poradzisz sobie dalej czy pomóc ? |
| | 2 | |
1 kwi 16:52
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: pomóc
1 kwi 17:00
Godzio:
ctgx = −
√3
zaraz napisze sume rozwiązań
1 kwi 17:05
Godzio:
| | 3π | | 7π | | 5π | | 11π | |
x = |
| v x = |
| v x = |
| v x = |
| |
| | 4 | | 4 | | 6 | | 6 | |
1 kwi 17:12