wykaż,,
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: proszę o pomoc..
w trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy 72. Wykaż,że wysokość
poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki, których
stosunek jest równy 494.
Trójkąt ABC gdzie ∡CAB = 90stopni
AE − wysokość trójkąta
|AB|=x |BC|=a+b BE=a EC=b CA=y AE=d
xy=72 ⇒ x= 72y
ab = 494 ⇒ a= 494b
y2+x2=(a+b)2
x2=d2+a2
y2=d2+b2
czy te równania są odpowiednie i jak najlepiej je rozwiązać ?
1 kwi 14:34
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: czy oco innego chodzi w tym zadaniu ?
1 kwi 14:40
tim:

Lepiej z podobieństwa trójkątów.
a = 4/
√53
b = 49/
√53
a/b = 4/49
1 kwi 15:30
Onnar: cnd.
13 kwi 10:35