:
1. W kole o promieniu 6 cm dany jest kąt środkowy o mierze 22, 5∧. oBlicz długość łuku okręgu
, na którym oparty jest ten kąt.
l=α/360 *2πr
l = 22.5/360* 2πr
l = 45/60
l=0.75
2. Usuń niewymierność z mianowników ułamków:
| √3 − 2 | √3 | 1 | ||||
a) | * | = | ||||
| 2√3 | √3 | 6 |
| √98 − √50 | √2 | √196 − √100 | 14 − 10 | 4 | ||||||
b) | * | = | = | = | =2 | |||||
| √2 | √2 | 2 | 2 | 2 |
| √7 | √2 | 7√2 | 7√2 | |||||
c) | * | = | = | |||||
| √2+√7 | √2 | 2+7 | 9 |
| au*180 | ||
αo= | ||
| π |
| au*180o | ||
22,5o= | ||
| π |
| ł | ||
au= | ||
| r |
2.
W 1. poprawię po pierwszym "="
| √9−2√3 | 3−2√3 | |||
1. | = | |||
| 2√9 | 9 |
| √14−7 | √14−7 | √14−7 | ||||
3. | = | =− | ||||
| 2−7 | −5 | 5 |