zad
matthew: cześć,
mam takie zadanie
dla jakiej wartości współczynnika k rownanie x3 + kx + 2099x = 2009
spełniają trzy rózne liczby naturalne? wyznacz te liczby.
zaczałem tak:
w(1) = 1 + k + 2099 − 2009 = 0
W(1) = k = − 91
i taką też mam odpowiedź, ale gdybym jej nie miał to nie wiedziałbym, ze k = akurat − 91
prosze o pomoc, nie wiem jak inaczej mogłbym się zabrać za to zadanie...
1 kwi 14:15
matthew: potem wystarczyłoby za k wstawić luiczbe i pierwiastki byłyby do rozwiązania, ale nie wiem jak
to k inaczej obliczyc...
1 kwi 14:20
tim: Chyba x3 + kx2 + 2099x − 2009 = 0 czyż nie?
1 kwi 15:35
matthew: właśnie tak
1 kwi 17:08
Godzio:
x3 + kx2 + 2099x − 2009 = 0
x3 + kx2 + 90x + 2009x − 2009 = 0
x3 + x2(k+90 − 90) + 90x + 2009x − 2009 = 0
x3 + x2(k+90) − 90x2 + 90x + 2009x − 2009 = 0
x2(x+ k + 90) − 90x(x−1) + 2009(x−1) = 0
żeby były 3 rozwiązania musi być wspólny czynnik czyli:
k + 90 = −1
k = −91
Wydaje mi się że tak jest poprawnie
1 kwi 17:17
matthew: Mam jeszcze takie zadanie:
zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x) = |x
2 − 6x + 8| + |x
2 − 6x + 5| i narysuj jej wykres.
Podaj liczbę pierwiastków równania f(x) = m w zależności od parametru m.
zacząłem tak:
x2 − 6x + 8 = 0
Δ = 36 − 32 = 4
√Δ = 2
x2 − 6x + 5 = 0
Δ = 36 − 20 = 16
√Δ = 4
i nie wiem.... mam dalej zrobić to w taki sposób:
x<1 1≤x<2 2≤x<4 4≤x<5 x≥5
−−−−−|
1−−−−−−−−−|
2−−−−−−−−−−−|
4−−−−−−−−−−|
5−−−−−−−> ?
1 kwi 17:22
Godzio: Raczej tak

troche bedzie liczenia
1 kwi 17:25
matthew: wiem....., bo juz próbowałem to zrobić w ten sposob , ale niestety mam błędną odpowiedz....
1 kwi 17:27
Godzio: dobra zaraz pomoge
1 kwi 17:29
matthew: poczekaj, napiszę co mi wyszło
1 kwi 17:31
matthew: I) x<1 −−−−−−> 2x2 − 12x +13
II) 1≤x<2 −−−−−−−> 3
III) 2≤x<4 −−−−−> − 2x2 + 12x − 13
IV) 4≤x<5 −−−−−−−−−−−> 2x2 − 12x + 13
V) 5≥x −−−−−−−−−> 2x2 − 12x + 13
{.....
i teraz wystarczyłoby podstawić to do f(x) = {....
{....
odpowiedź mam taką:
{2x2 − 12x + 13 dla x∊(−∞,1>∪<5,+∞)
f(x) = {3 dla x∊(1,2)∪(4,5)
{− 2x2 + 12x − 13 dla x∊<2,4>
czyli rozwiązanie jest niezgodne z moją odpowiedzia....
1 kwi 17:37
matthew: ta odpwoedz, która napisałem jest oczywiście odpowiedzią z książki....
1 kwi 17:40
matthew:
Godzio skąd wiedziałeś, ze tak trzeba rozpisać ten przykład? można to po czymś
rozpoznać?....
nobo nie wiem... wiedziałbyś jak zrobić to zadanie, gdybyś nie znał odpowiedzi?
1 kwi 17:47
Godzio:

f(x) = |x
2 − 6x + 8| + |x
2 − 6x + 5|
f(x) = |(x−2)(x−4)| + |(x−1)(x−5)| = |x−2| * |x−4| + |x−1| * |x−5|
Najpierw Rysowanie wykresu :
1
o x∊(−
∞,1)
f(x) = (−x+2)(−x+4) + (−x+1)(−x+5) = x
2 −6x + 8 + x
2 − 6x + 5 =
2x2 − 12x + 13
2x
2 − 12x + 9 = 0
x
2 − 6x + 4,5 = 0
Δ = 18
| | 6 − 3√2 | |
x2 = |
| ≈ 0,87 oba nalezą do przedziału (1o i 5o) |
| | 2 | |
2
o x∊<1,2)
f(x) = (−x+2) * (−x+4) + (x−1) * (−x+5) = x
2 − 6x + 8 − x
2 + 6x − 5 =
3
brak pierwiastków
3
o x∊<2,4)
f(x) = (x−2) * (−x+4) + (x−1) * (−x+5) = −x
2 + 6x − 8 − x
2 + 6x − 5 =
−2x2+ 12x − 13
−2x
2 + 12x − 13 = 0
x
2 − 6x + 6,5 = 0
Δ = 10
| | 6 − √10 | |
x2 = |
| ≈ 1,41 oba nie należą do przedziału <2,4) |
| | 2 | |
4
o x∊<4,5)
f(x) = (x−2) * (x−4) + (x−1) * (−x+5) = x
2 − 6x + 8 − x
2 + 6x − 5 =
3
5
o x ∊<5,
∞)
f(x) = (x−2) * (x−4) + (x−1) * (x−5) = x
2 − 6x + 8 + x
2 − 6x + 5 =
2x2 − 12x + 13
{2x
2 − 12x + 13 dla x∊(−
∞,1>∪<5,
∞)
f(x) = {3 dla x∊<1,2)∪<4,5)
{−2x
2 + 12x − 13 dla x∊<2,4)
Pierwiastki:
Myślę że się zgadza dokończ to co zostało w zadaniu do zrobienia
1 kwi 17:52
Godzio:
Co do tamtego zadania : trzeba rozbijać tak żeby otrzymać wspólny czynnik który można wyciągnąć
przed nawias
1 kwi 17:53
matthew: troche sie nie zgadza.... porównaj swoj odpowiedź do tej którą podałem powyzej....
dziekuję za odpowiedzi
1 kwi 18:18
Godzio: jeśli chodzi o przedziały czy domknięty czy otwarty to bez różnicy
1 kwi 18:20
Godzio: bo można wziąść taki przedział:
(−∞,1) i <1,2) a mozna tez
(−∞,1> i (1,2)
1 kwi 18:21
matthew: mam zadanie z parametrem:
dane jest równanie: 2x
2 + (m−1)x − m
2 = 0.
wyznacz te wartości parametru m, dla których kolejne liczby: 1, suma pierwiastków, suma
odwrotności pierwiastków tego równania, tworzą ciąg geometryczny.
z delty wyszło mi, że m∊R
x
1 + x
2
prosze o pomoc
1 kwi 19:29
Godzio:
a, b, c − ciąg geometryczny => b
2 = ac
m∊R
| | 1 | | 1 | |
1 , x1 + x2 , |
| + |
| |
| | x1 | | x2 | |
| | −m+1 | | −m+1 | |
( |
| )2 = 1 * |
| / *4m2 |
| | 2 | | −m2 | |
(m
2 − 2m +1)*m
2 = 4(m−1)
m
4 − 2m
3 + m
2 = 4m − 4
m
4 − 2m
3 + m
2 − 4m + 4 = 0
m
4 − m
3 − m
3 + m
2 − 4m + 4 = 0
m
3(m − 1) − m
2(m − 1) − 4(m − 1) = 0
(m − 1)(m
3 − m
2 − 4) = 0
(m − 1) * (m−2)(m
2 + m + 2) = 0
m = 1 v n = 2
1 kwi 19:49
matthew: dzieki

a gdyby te dane tworzyły c. arytmetyczny, to jak wtedy wyglądałby wzór?
1 kwi 20:30
Godzio: | | a+c | |
a, b, c − ciąg arytmetyczny −> |
| = b => a + c = 2b |
| | 2 | |
1 kwi 20:52
matthew:

mam takie zadanie:
w okrąg wpisano trójkąt ABC, w którym |∠CAB| = 30
o i |∠ABC| = 80
o. Przez punkt C poprowadzono
styczną do okregu. Styczna ta przecina przdłużenie boku AB w punkcie D. Oblicz miarę kąta ADC.
α = 70
o
proszę o jakąś podpowiedz
1 kwi 22:02
tim: Dorysuj promienie koła.
Pamiętaj, że środek koła jest w miejscu przecięcia dwusiecznych.
1 kwi 22:05
matthew: trójkąt jest wpisany w okrąg, wiec raczej symetralne.... ale to i tak nie wiele mi pomoglo....
1 kwi 22:16
Godzio:

α = 180 − β − γ
β = 180 − 80
γ = 90 − (α − 10 )
wszystko zrozumiałe ?
1 kwi 22:26
Godzio:
y = 90 − (70 − 10)
1 kwi 22:30
matthew: zrozumiale jest.... prawie wszystko

skad wiesz, ze kąt równy jest 160
o?
1 kwi 22:30
Godzio: kąt środkowy oparty na tym samym łuku co kąt wpisany <B = 80o jest 2 razy większy od niego
1 kwi 22:31
matthew: aha i dlaczego odrazu przyjąłeś sobie, że tam jest kąt prosty? co to jest za własnośc?
1 kwi 22:32
Godzio: pomiędzy promieniem łączącym środek z punktem stycznosc a styczną zawsze jest kąt prosty
1 kwi 22:33
matthew: ok. zadanie zrobione
dzieki
1 kwi 22:53
matthew: Punkt A = (−2,4) należy do okręgu o równaniu x2 + y2 − 6x + 4y + c = 0
oblicz długość promienia tego okręgu.
próbowałem podstawić punkt a do wzoru na okrąg, ale wychodzi mi zły wynik....
Czy mam tutaj stworzyć układ równań z prostą przechodząca przez punkt A i S oraz wzorem na
okrąg, w celu obliczenia "c"?
prosze o jakąs wskazówkę
1 kwi 23:24
matthew: ok już nie trzeba. odwołuję pytanie ... przepraszam
zrobiłem błąd w obliczeniach
1 kwi 23:28
matthew: jest druga cześć do tego zadania...
napisz równanie stycznej do okręgu w punkcie A... tutaj nie mam zadnego pomysłu
proszę o pomoc
1 kwi 23:45
Godzio:
Ustal wzór prostej AS i znajdź prostą prostopadłą do prostej AS przechodzącą przez punkt A

dasz rade ?
2 kwi 00:05
matthew: znalazłem już wcześniej, ale okazało sie, ze to ma być jakieś równanie, a nie wzór.....
2 kwi 00:09
matthew: masz jakiś pomysł?
w odpowiedzi jest: 5x − 6y + 24 = 0
2 kwi 00:27
Godzio:
S(3,−2)
A(−2,4)
−2 = 3a + b
4 = −2a + b
−6 = 5a
prosta prostopadła:
6y = 5x + 34
5x − 5y + 34 = 0
chyba chodzi 34 a nie 24 prawda ?
2 kwi 00:56