losowanie kul z urny
betsy: W urnie jest 5 kul białych, 2 czerwone, 3 czarne. Losujemy kolejno 2 kule. jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul tego samego koloru, wiedząc że wylosowana kula nie wraca
do urny przed wylosowaniem drugiej kuli?
ma wyjsc 28/90
1 kwi 13:09
Nikka: łatwo będzie z drzewka
1 kwi 13:27
betsy: hmm nigdy nie robiłam z drzewka, w szkole nauczycielka pominela ten sposob...
teraz powtarzam do matury, ale chyba mam zaleglosc z tego
1 kwi 13:35
Nikka:

cz − czarna
cze − czerwona
b − biała
W pierwszym losowaniu (na odpowiednich gałęziach drzewka) będziemy mieli:
W drugim (interesują nas tylko kule tego samego koloru):
| | 2 | | 1 | | 3 | | 2 | | 5 | | 4 | | 28 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | |
1 kwi 13:37
Nikka: te ułamki na ramionach drzewka to prawdopodobieństwa wylosowania kuli czerwonej , czarnej ,
białej ...
1 kwi 13:41
Nikka: ni ejestem ekspertem, ale mam nadzieję , ze jest ok
1 kwi 13:44
betsy: umie to ktoś rozwiązać w inny sposób?
2 kwi 10:46
Nikka: zdaje się można z kombinacji...
|Ω| = C
210 = 45
|A| = C
25 + C
22 + C
23 = 10 + 1 + 3 = 14
2 kwi 11:05